DAVRANIŞSAL EKONOMİ NEDEN ÖNEMLİDİR? -4
PLASEBO ETKİSİ VE FİYATIN GÜCÜ
Covid-19 aşısının deneme aşamalarında gönüllülerin yaklaşık yarısına plasebo yani vücuda zararlı olmayan ama ilaç veya aşı özelliği taşımayan bir sıvı verildiğini hepimiz öğrendik. Amaç aşının olumlu etkisi var mı yok mu tam olarak anlayabilmek.
Finansal dünyada da fiyat etiketi bir nevi plasebo etkisi yapıyor. Birbirine çok benzeyen , satın alma amacımızı karşılayan iki üründen fiyatı daha yüksek olanın genellikle daha üstün ürün olarak beynimizde sınıflandığını biliyor muydunuz?
Fiyatın gücü öylesine baskın ki ağrıları olan hastalara aynı ilaç farklı fiyatlarla verildiğinde , yüksek fiyatlı ilacı kullananlar daha çok fayda sağladıklarını bile söyleyebiliyorlar.
Ürün ve hizmet kalitesini tartıp satın alma kararımızı verirken mantıklı davrandığımızı ve fiyat-kazanç dengesine dikkat ettiğimizi hepimiz rahatlıkla iddia edebiliriz ve buna inanırız. Araştırmalar ise bu konuda davranışsal yanımızın devrede olduğunu ve çoğunlukla rasyonel düşünceyi bir kenara bırakıp karar verdiğimizi ortaya koyuyor.
İsterseniz bir sonraki alışverişinizde kendinizi bir test edin. Birbirine çok benzeyen almak istediğiniz ürünlerden hangisini tercih etmek istiyorsunuz?